Galleri Visby
Rasmus Eliasen
Galleri Visby kunstner - Rasmus Eliasen - keramik

Rasmus Eliasen


Keramikken er en fysisk manifestation af stemninger, følelser og minder udtrykt gennem et kraftfuldt håndværk. Når jeg arbejder med leret, er det en indre stemme, der bliver hørt og resonerer. Det, som jeg i mit indre forestiller mig og det, der kommer ud gennem leret, går op i en højere enhed – det er fornøjeligt, glædesfyldt, impulsivt og dog styret med fortsæt.

Fortidens gemte indtryk fra naturens mangfoldighed inspirerer mig og i arbejdet med stentøj og porcelæn, får jeg idéer fra traditionel keramik, som jeg ønsker at hente ind i min nutid.

 

Jeg arbejder intenst med både form, udskæring og overflade i mine krukker og vaser. De står skarpe og stringente, mens leret endnu er vådt på drejeskiven, her starter projektet med det levende og sanselige udtryk, der i samspil med glasuren, giver dem dybde og sjæl og personlighed.

 

I Galleri Visby præsenterer jeg krukker i rund og ellipseform, hvis overflade er skåret og ændret med forhåndenværende værktøj, hurtigt og let. Gylden sollys, en vissen blomstereng under en kold men venlig himmel danner inspiration til min farvepalette.

 

Keramikken brændes ofte i en brændefyret sodaovn, hvor processen er aktiv og hård. Selve brændingen kan tage op til 30 timer, hvor ovnen kræver konstant opmærksomhed.

 

Meget har indflydelse på resultatet – når keramikovnen opvarmes med træ, arbejdes der både med tilfældigheder og erfaring. Reducering af metaller i glasuren skaber helt nye farver. Aske og sod lægger sig på keramikken og danner glasur, der kan variere afhængig af træsort. Når temperaturen nærmer sig 1300 grader, sprøjtes en sodaopløsning ind i ovnen, effekten heraf bliver mangeartet og utroligt smuk.

 

Resultatet og belønningen for det hårde arbejde er at hvert eneste objekt, der kommer ud af ovnen, er helt unikt.

 

Udvalgte værker