Galleri Visby
Sommerudstilling 2025

SOMMERUDSTILLING 2025

31. MAJ - 4. AUGUST 2024

NINA LUND (KERAMIK)

REBECCA UTH & MONA KJÆRGAARD (BILLEDKUNST)

Udstillingsplakat sommerudstilling hos Galleri Visby med Nina Lund, Mona Kjærgaard og Rebecca Uth
Body pot af keramiker Nina Lund
Keramiker Nina Lund på sommerens særudstilling 2025
Rebecca Uth og Mona Kjærgaard kan opleves på sommerens særudstilling 2025
Sommerudstilling 2025 med billedkunstnerne Rebecca Uth og Mona Kjærgaard

Vores sommerudstilling i den gamle hestestald byder på værker fra ikke mindre end tre kvinder, som både er meget dygtige kunstnere og fantastiske håndværkere inden for deres respektive felter.


Billedkunstner Rebecca Uth og Mona Kjærgaard og keramiker Nina Lund er alle tre fremragende eksempler på, hvordan et superhøjt fagligt niveau bidrager til at hæve det kunstneriske udtryk. Der er lagt op til en udstilling, hvor der er kælet for alle detaljer.


Vi glæder os til fernisering den 16. maj fra kl. 14-16, hvor alle tre kunstnere er til stede i galleriet. Vi byder naturligvis på et glas vin og en lille snack. Udstillingen kan ses i galleriet frem til den 3. august.


På galleriets facebookside vil der i forbindelse med udstillingen blive oprettet albums med billeder af alle værker med priser og mål. 

KERAMIK

NINA LUND/ HEDEGÅRD 

Keramiker Nina Lund på sommerens særudstilling

"Jeg holder af drejning som udtryk og brugsting som objekt. Sammen udgør de kernen i mit arbejde.

At dreje er mit sprog - en teknik der forsat udfordrer og fascinerer mig. Man kan hurtigt formgive, lege og undersøge. Formatet er både stort og småt.

 

Mit arbejde har rødder i håndværket og jeg forsøger at trækket tråde i tiden og give helt enkle brugsting et nutidigt personligt udtryk. Fra franske terriner fra det 18. århundrede til forvoksede fingerbøl.

Materialet er stentøj, brændt i en gasovn. Dekorationsteknikken har i mange år været begitninger, men i de senere år også reliefarbejde med ensfarvede løbende glasurer."


Nina Lund har stået i mesterlære i La Borne i Frankrig fra 1992-1997, og har siden 1998 haft eget værksted i en nedlagt insulinfabrik i Hedegård i Midtjylland. Nogle vil nok desuden genkende Nina fra 1. sæson af TV-programmet, Made In Denmark, hvor hun løb med en velfortjent sejr.


Keramiker Nina Lund anser det at dreje som sit sprog, et sprog som hun taler flydende helt ud i de små finesser. Drejningens udtryk er kilden til uendelig udfordring og fascination, og udgør, sammen med undersøgelsen af brugsting som objekt, kernen i hendes kreative arbejde. Alle detaljer i Ninas værker er velovervejede - begyndelse, afslutning, overflade og hele den samlede dynamik i det drejede værk.


Nina arbejder primært med brugsting, men også bænke, borde og siddemøbler. På denne udstilling har Nina også brændefyret keramik med.


TRÆ - ILD - LER

 

Stentøj, som er brændefyret, har sit helt eget udtryk. Man kan fornemme, hvor flammen har passeret og finde spor af smeltet aske fra træet. Små bægere med salt giver områder med saltglasur. Hver krukke får sit eget særpræg.


Processen er ældgammel og langsom. Først udvælger man lertyper, der giver de ønskede farver. Derefter udvikles glasurene. Krukkerne drejes, hankes og begittes. Ovnen pakkes - med erfaringen ved man, hvor den enkelte krukke vil få det bedste resultat. Nogle skal have meget aske andre lidt. Man forestiller sig, hvor flammen vil foretrække at finde vej. Ovndøren mures op og forvarmningen begynder dagen før selve brændningen.


Brændingsdagen starter tidligt - der skal tages mange valg fra størrelse af træ til tidspunkt for reduktioner. Man lytter til ovnen, finder en fyringsrytme - det er varmt og bliver intenst. Efter 15 timer har vi nået 1300 grader. Ovnen lukkes til og nedkølingen varer 5 dage. Man er spændt…

BILLEDKUNST

REBECCA UTH / MONA KJÆRGAARD

Rebecca Uth - billedkunstner på sommerens særudstiiling
Mona Kjærgaard - billedkunstner på sommerens særudstilling i Galleri Visby

Isbræ - Abstraktioner over et naturfænomen


De færreste har stået for foden af en isbræ og oplevet hvordan den er tilstede i verden. Et abstrakt landskab som ikke er formet af mennesket – og så måske alligevel? Værkerne er opstået i mødet med kunsternes egne oplevelser med gletsjere i Norge, Grønland og Frankrig.


Den smeltende isbræ er blevet et symbol på klimaforandringerne og en målbar konsekvens af global opvarmning. Naturens tilstand har afgørende betydning for mennesket, vi er forbundne – også med en fjern isbræ. Vi har arbejdet med fascinationen af naturfænomenet gennem kunstneriske abstraktioner og med værkerne ønsket at skabe sanselige oplevelser,


Kunstnerne Mona Kjærgaard og Rebecca Uth skaber med udstillingen ”Isbræ – abstraktioner over et naturfænomen” en fantasifuld undersøgelse af sansninger, refleksioner og indtryk af monumentale naturkræfter i islandskabet: Revner, sprækker og bevægelser i isen. Udstillingen udforsker det klassiske trykgrafiske felt med en tekstil og keramisk faglighed.